Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Další „Čapí hnízdo“. OLAF se začne zabývat dotacemi pro firmy Agrofertu, možná neměly nárok

Další „Čapí hnízdo“. OLAF se začne zabývat dotacemi pro firmy Agrofertu, možná neměly nárok

Evropský úřad pro boj proti podvodům OLAF se začne zabývat případem, kdy dvě firmy z koncernu Agrofert údajně neoprávněně čerpaly dotace pro malé a střední podniky. Na svém twitterovém účtu to s odkazem na tisk Kontrolního výboru Evropského parlamentu uvedl europoslanec Tomáš Zdechovský.

Evropský úřad zaměřený na boj s podvody se začne zabývat informacemi Reportérů České televize. Podle nich dvě firmy koncernu Agrofert, který v úvodu loňského roku Andrej Babiš "uklidil" do dvou svěřenských fondů, čerpaly neoprávněné dostace pro malé a střední podniky. Jde o podobný mechanismus jako v kauze Čapí hnízdo, kde čelí podezření z dotačního podvodu i sám premiér s rodinou. 

Česká televize s odvoláním na oslovené odborníky tvrdí, že další dvě společnosti z koncernu Agrofert čerpaly dotace pro malé a střední podniky i přesto, že na ně neměly nárok. Patřily totiž do velkého koncernu.

Problém se konkrétně týká firem Agroparkl a ZOD Zálabí. „U těchto dvou dotačních smluv byly přímo v příloze napsány podmínky přidělení dotace. V těch se uvádí, že tuto podporu mohou čerpat jen malé a střední podniky. Při dalším vyhledávání jsme přitom zjistili, že smlouvy byly uzavřeny už v době, kdy se obě firmy staly součástí holdingu Agrofert,“ přiblížil situaci nezávislý analytik Dan Urbánek. Na dotace tak společnosti podle oslovených odborníků již neměly nárok.

Dotace se týkaly pojištění. V případě ZOD Zálabí šlo o smlouvu o poskytnutí finanční podpory pojištění plodin ve výši 10 až 50 procent prokázaných uhrazených nákladů za rok. V případě firmy Agroparkl šlo o pojištění plodin a hospodářských zvířat v obdobném rozsahu, dodává Nadační fond proti korupci, který na problém upozornil.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1