Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Evropská unie zbrojí proti Trumpovi: Země schválily předběžná opatření proti růstu cen oceli

Evropská unie zbrojí proti Trumpovi: Země schválily předběžná opatření proti růstu cen oceli

Země Evropské unie schválily předběžná opatření navržená Evropskou komisí (EK), jejichž cílem je zabránit případnému prudkému růstu dovozu oceli do regionu po rozhodnutí Spojených států uvalit cla na dovoz oceli a hliníku. Opatření jsou kombinací systému kvót a cel, informovala dnes agentura Reuters.

Rozhodnutí Spojených států uvalit cla na dovoz oceli a hliníku vyvolalo obavy, že dosavadní dovozci oceli do USA budou hledat nové trhy a mohli by svou ocelí zaplavit Evropu. Navržená opatření mají právě této hrozbě zabránit.

"Cílem je zabránit negativním dopadům přesunu obchodu, a současně udržet tradiční nabídku a efektivní konkurenci na trhu EU," uvedl mluvčí Evropské komise.

 

Současní dovozci mají mít stanovené kvóty, které budou vycházet z výše dovozu v posledních letech. Po překročení kvóty bude na další dovoz uvaleno clo 25 procent, uvedl zdroj obeznámený s návrhem.

Pro návrh se vyslovilo celkem 25 zemí EU. Tři země se zdržely, upozornil zdroj.

Komise, která dohlíží na obchodní politiku v EU, zahájila vyšetřování týkající se 28 druhů oceli a výrobků z ní, aby zhodnotila dopady změn na trhu. Hned na začátku vyšetřování EK poznamenala, že dovoz dotčených výrobků vzrostl z 18,8 milionu tun v roce 2013 na loňských 30,6 milionu tun a výrazně překročil růst domácí produkce.

Vyšetřování ze strany komise sice ještě neskončilo, mezinárodní pravidla však umožňují, aby EU zavedla až na 200 dní prozatímní ochranná cla, pokud zjistí, že růst dovozu způsobuje nebo by mohl způsobit vážnou újmu jejímu ocelářskému průmyslu.

EU v reakci na americká cla na ocel a hliník také zavedla vlastní cla na americké zboží, jehož roční dovoz do EU dosahuje hodnoty 2,8 miliardy eur (72,7 miliardy Kč), včetně například bourbonu a motocyklů. Se stížností se také obrátila na Světovou obchodní organizaci (WTO).

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1