EXKLUZIVNĚ: Evropa vyhlásila válku fake news na internetu. Víme, co Brusel chystá

Lucie Bednárová

Šíření dezinformací online představuje v současnosti jedno z největších nebezpečí, které může mít v konečném důsledku fatální následky. Po čerstvé zkušenosti s neoprávněným využitím dat uživatelů Facebooku společností Cambridge Analytica k ovlivňování voleb pravděpodobně i v Česku Evropská komise dnes představí iniciativu, která by měla přispět do debaty, jak účinně bránit šíření fake news ve společnosti. Redakce INFO.CZ měla možnost projít podkladové dokumenty a přináší exkluzivně shrnutí toho, co Brusel plánuje.

„Dezinformace podrývají důvěru v instituce a v digitální i tradiční média a zraňují demokracie tím, že ztěžují schopnost občanů přijímat podložená rozhodnutí,“ píše se hned v úvodní části dokumentu, který v tento moment v Bruselu schvalují komisaři a komisařky. Iniciativa vznikla v dílně bulharské eurokomisařky pro digitální agendu Mariye Gabrielové a podílel se na něm i tým české komisařky Věry Jourové.

Podle informací Světového ekonomické fóra rychlé šíření dezinformací online představuje jednu z největších výzev v moderních společnostech a stále více si to uvědomují i běžní lidé. Z průzkumu, který si nedávno nechala zpracovat Evropská komise, vyplynulo, že 80 % Evropanů přiznává, že se několikrát měsíčně setkalo dle jejich názoru s chybnou nebo matoucí informací. 85 % respondentů to pak považuje za velký problém.

EU chce být lídrem v revoluci robotů. Víme, jak to plánuje udělat

sinfin.digital