Francie posouvá tažení proti technologickým gigantům. Na daních tam mají platit miliardy

Eliška Kubátová

ekb

Francouzské Národní shromáždění odhlasovalo návrh na zavedení takzvané digitální daně, která je namířená proti velkým mezinárodním internetovým společnostem, jako je Google, Facebook nebo Apple. Příjmy, na které si technologičtí giganti ve Francii přijdou, tak budou zatíženy tříprocentní daní. Nové opatření má do francouzské státní kasy jen tento rok přilít asi 400 milionů eur.

Francie, která je v Evropské unii jedním z ústředních tahounů tvrdšího postupu proti technologickým gigantům, jako je Google nebo Facebook, se rozhodla, že nebude ve zdanění těchto společností čekat na společný evropský postup a podobně jako některé další evropské země půjde do boje na vlastní pěst.

Hledat kompromis napříč všemi unijními státy, které by musely zavedení daně jednomyslně schválit, totiž není nic snadného – některé evropské země se snaží tyto mezinárodní společnosti lákat právě na nízké daně a tvrdý postup proti nim proto odmítají. Zářným příkladem je především Irsko, kde má Facebook své evropské sídlo skrze které obchází placení daní v dalších evropských zemích, v nichž působí a vydělává.

Polčák: Piráti straší hloupostmi. Musíme zakročit, Facebook vydělá miliardy na cizím obsahu

sinfin.digital