Hledá se rezort pro Jourovou. Babiš chce v Komisi významnější pozici, jeho kauzy ale škodí

Eliška Kubátová

Jakou agendu bude v příští Evropské komisi zastávat Věra Jourová? A bude vůbec pokračovat? Na první otázku ještě odpověď neznáme, na druhou už do jisté míry ano – vláda hodlá Jourovou podle zdrojů INFO.CZ „vyslat“ do Bruselu i na příští období. Premiér Andrej Babiš se netají tím, že by českého zástupce v Komisi rád viděl v silném ekonomickém portfoliu – ideálně pro oblast vnitřního trhu nebo obchod. Je to ale paradoxně právě předseda vlády se svým střetem zájmů a kauzami, kdo může toto úsilí ohrozit.

V současné Evropské komisi, které 31. října končí mandát, má bývalá ministryně Věra Jourová na starosti spravedlnost, ochranu spotřebitelů a téma rovnosti pohlaví. Sama pomýšlela na agendu regionální politiky, která jí byla vzhledem k předešlému působení na ministerstvu pro místní rozvoj blízká, bruselské rozhodnutí tak kdysi přijala přinejmenším s rozpaky a nadšený nebyl ani Andrej Babiš – ještě jako ministr financí to označil za „neúspěch a zklamání“.

Jak tehdy Babiš řekl pro Aktuálně, rozhodnutí designovaného předsedy Komise mohlo být důsledkem toho, jak k Evropské unii přistupovaly předchozí české vlády. „Snažíme se to napravovat, ale už máme nějakou pověst,“ přemítal, proč tehdejší ministryni za ANO připadla v Komisi zrovna agenda justice, když se vláda snažila o ekonomické portfolio. Nyní – dnes už jako předseda vlády – bude mít Babiš šanci ukázat, zda se obrázek Česka pod jeho vedením v Bruselu zlepšil.

Hra o evropské trůny pokračuje. Weber je z kola ven, boj o šéfa Komise ale může překvapit

sinfin.digital