Hrozí Česku pozastavení dotací z EU kvůli Babišovi? 6 věcí, které byste měli vědět

Lucie Bednárová

Český premiér Andrej Babiš (ANO) čelí podezření, že je ve střetu zájmů kvůli svému někdejšímu podniku Agrofert. Babiš zemědělský koncern převedl do svěřenského fondu, což ale podle některých právníků a opozičních politiků nestačí – zejména poté, co v EU začala platit nová pravidla. Babišův případ se dostal i na evropskou úroveň a v první polovině prosince byl jednou z hlavních událostí na štrasburském zasedání Evropského parlamentu. Co pro ČR znamená, že se Babišem a Agrofertem zabývají unijní instituce? Hrozí kvůli tomu zmrazení evropských dotací? Co dalšího se bude dít? Redakce INFO.CZ připravila odpovědi na několik klíčových otázek, které vás v souvislosti s kauzou českého premiéra nejčastěji napadají.

Proč se střetem zájmu, z kterého je podezříván český premiér Andrej Babiš, řeší v EU?

Od 2. srpna 2018 platí v EU nová pravidla pro střet zájmů při čerpání dotací z evropských fondů. Týkají se nejen úředníků, kteří o jejich proplacení rozhodují, tak institucí na všech úrovních v národních státech a osob, které v nich působí – tedy včetně premiéra a ministrů, jejichž rezorty nesou odpovědnost za vyplácení dotací. Na to, že by český premiér Andrej Babiš mohl být ve střetu zájmů, upozornila evropské instituce nevládní organizace Transparency Inernational a také opoziční Piráti.

Evropská komise má povinnost na zaslané podněty reagovat, a proto se celou věcí začala zabývat. Koncem listopadu unikl do médií dokument s analýzou její právní služby. Na možný střet zájmů českého premiéra a také na konkrétní vývoj v šetření při slyšení o účetní závěrce unijních institucí, které pravidelně probíhají ve výboru pro rozpočtovou kontrolu EP (CONT), se jednotlivých komisařů ptají také europoslanci. Předsedkyní CONT je německá europoslankyně Ingeborg Grässle (EPP), která na možný střet zájmů Andreje Babiše kvůli vlastnictví zemědělského koncernu Agrofert upozorňuje už od roku 2014, kdy byl Babiš ministrem financí. Na nových finančních pravidlech, která platí od srpna, Grässleová pracovala. 

Brusel dotace pro Česko nepozastavil. Nechodí jen Agrofertu, protože to ČR nechce

sinfin.digital