Itálie přijme spornou loď s migranty, které si solidárně rozdělují státy EU. ČR je odmítlo

ČTK

raz

Itálie umožní 450 migrantům, zachráněných v sobotu ve Středozemním moři z rybářské lodi, vylodit se na Sicílii. Itálie rozhodnutí přijala poté, co se Francie, Německo, Malta, Portugalsko a Španělsko se rozhodly, že každá země přijme 50 migrantů. Informoval o tom zpravodajský server BBC.

Loď se stala předmětem migračního sváru mezi Itálií a Maltou, obě dříve trvaly na tom, aby loď přijala druhá země. Italský ministr vnitra Salvini v těchto dnech prohlásil, že vstřícná přijímací politika jeho země končí a že Itálie už nebude přijímat další migranty.

Rybářská loď, vyslaná pašeráky z Libye v pátek, dorazila až k malému ostrovu Linosa u Sicílie. Tam migranty v sobotu převzaly lodě Frontexu a italské pobřežní stráže a odvezly je do vod nedaleko sicilského přístavu Pozzallo. Na pobřeží bylo dosud převezeno 57 žen a dětí. Italská média informovala, že mezi migranty je řada podvyživených osob, jedna žena, podvyživená po dlouhých měsících strávených v Libyi, váží pouhých 35 kilo. Itálie nebyla ochotná dovolit jim přistát ve svých přístavech. Malta argumentovala tím, že loď je mnohem blíž k italskému ostrovu Lampedusa.

sinfin.digital