Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Itálie vzdoruje Bruselu: Náš rozpočet se může stát vzorem pro celou Evropu, tvrdí vicepremiér

Itálie vzdoruje Bruselu: Náš rozpočet se může stát vzorem pro celou Evropu, tvrdí vicepremiér

Italský vicepremiér Luigi Di Maio věří, že kontroverzní výdajové plány jeho vlády se mohou stát receptem k oživení hospodářského růstu v celé Evropě. Di Maio to řekl v rozhovoru s listem Financial Times. Evropská komise přitom minulý měsíc rozpočtové plány italské vlády odmítla a dala Římu tři týdny na jejich přepracování.

Vláda však dala opakovaně najevo, že rozpočtové plány měnit nehodlá. „Pokud bude tento recept fungovat zde (v Itálii), bude se na evropské úrovni říkat: měli bychom italský recept aplikovat na všechny ostatní země,“ řekl Di Maio listu Financial Times. Evropa je nyní podle něj připravena opustit politiku úspor a napodobit expanzivní rozpočtovou politiku amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Dvaatřicetiletý Di Maio je šéfem protestního Hnutí pěti hvězd (M5S). To získalo v březnových parlamentních volbách nejvíce hlasů a následně vytvořilo koaliční vládu s protiimigrační stranou Liga.

Nová koaliční vláda koncem září oznámila, že na příští rok plánuje rozpočtový deficit 2,4 procenta hrubého domácího produktu (HDP), což představuje trojnásobek ve srovnání s cílem předchozí vlády. Schodek by tak měl napřesrok místo poklesu stoupnout z předpokládaných 1,8 procenta HDP v letošním roce.

Podle koalice je zapotřebí využít rozpočtovou politiku k podpoře hospodářského růstu. Rozpočtové plány Říma však okamžitě po zveřejnění vyvolaly kritiku ze strany Evropské unie i obavy mezi investory.

Di Maio je přesvědčen, že neshody s Evropskou komisí ohledně italského rozpočtu se podaří vyřešit prostřednictvím dialogu. „Věříme ve skutečnost, že pomocí expanzivního rozpočtu dokážeme výrazně snížit veřejný dluh,“ uvedl. Ekonomové nicméně zpochybňují ambiciózní odhady hospodářského růstu, na kterých jsou italské rozpočtové plány založeny, upozorňuje list Financial Times. Zadlužení Itálie v současnosti dosahuje zhruba 131 procent hrubého domácího produktu (HDP), takže je druhé nejvyšší v eurozóně po Řecku.

Di Maio v rozhovoru vyjádřil přesvědčení, že evropské země napodobí hospodářskou politika prezidenta Trumpa, který se snaží podporovat hospodářský růst snižováním daní a zvyšováním vládních výdajů. „Věřím, že během příštích deseti let půjde Evropa tímto směrem, protože tímto směrem jdou Spojené státy. Americká ekonomika roste čtyřprocentním tempem díky Trumpově expanzivní politice, kterou všichni označují za špatnou. Trump zvyšuje deficit, snižuje zdanění a investuje do infrastruktury,“ prohlásil.

Rozpočtový deficit USA v uplynulém fiskálním roce, který skončil v září, vzrostl o 17 procent na šestileté maximum 779 miliard dolarů (17,7 bilionu Kč). Rozpočtové příjmy zůstaly navzdory pokračujícímu růstu americké ekonomiky bez větších změn, zatímco rozpočtové výdaje se zvýšily o zhruba tři procenta. Na rozpočtové příjmy měly negativní dopad nižší daně i stoupající náklady na správu státního dluhu.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1