Itálie zavede podmíněně nepodmíněný příjem. Zvrhne se to v kapesné pro mafiány?

Zdroj.cz

Matěj Trávníček

Italské Hnutí pěti hvězd splní jeden ze svých předvolebních taháků. Od dubna začne v Itálii fungovat občanský příjem. Každý Ital, který se jako jednotlivec do projektu zapojí, dostane od státu měsíčně až 780 euro, tedy přibližně 20 tisíc korun českých.

Má to ale jeden poměrně podstatný háček. Na rozdíl od nepodmíněného základního příjmu, jehož zavedení v Česku propagují například Piráti, má jeho italská verze jednu velkou podmínku. Osoby, které se dobrovolně do programu zapojí, budou muset v prvních šesti měsících přijmout alespoň jednu ze tří nabídek práce odpovídajících jejich kvalifikaci, a to ve vzdálenosti až 100 km od místa svého bydliště. V následujících měsících pak až do vzdálenosti 250 km. To první je pro představu stejná vzdálenost jako mezi Ostravou a Olomoucí. To druhé jako mezi Olomoucí a Prahou.

Snaha zavděčit se chudému jihu

Po roce v programu budou Italové muset přijmout jakoukoli odpovídající nabídku práce. Po 18 měsících programu je navíc pokračování v něm podmíněno měsíční pauzou. Zároveň platí, že se lidem v programu od občanského příjmu budou odečítat i další sociální dávky, které jinak dostávají. Firmy přitom budou motivovány najímat na nová a volná místa přednostně lidi z programu, protože pokud tito u nich vydrží déle než dva roky, získá firma od státu celou finanční částku, která by jinak byla vyplacena lidem.

Základní zkušenost? Můžete být mediálně obezřetný, i tak dostanete nafackováno, říká Bartoš

sinfin.digital