Konec Merkelové? Kancléřka podle německého tisku prožívá největší porážku kariéry

ČTK

urm

O dramatické ztrátě autority kancléřky Angely Merkelové (CDU), o povstání poslanců nebo o vládní koalici, která už nemá budoucnost, píší německá média poté, co Merkelová v úterý nedokázala na post šéfa poslanecké frakce konzervativní unie CDU/CSU prosadit svého kandidáta. Po 13 letech tak jí podporovaného Volkera Kaudera nečekaně vystřídal Ralph Brinkhaus.

"Jaký úpadek autority: kancléřka ztrácí svého nejdůležitějšího důvěrníka Volkera Kaudera a přístup k centru své vládní moci. Velká koalice už nemá žádnou budoucnost," píše v komentáři server Spiegel Online. "Ztráta autority přichází plíživě. Úbytek důvěry, zklamání, hněv se nejprve určitou dobu hromadí a pak si prorazí cestu," míní web, podle něhož by v situaci Merkelové už někteří impulzivnější politici skončili.

Jako důvody ztráty autority média uvádějí třeba to, že Křesťanskodemokratická unie od roku 2000, kdy je Merkelová v jejím čele, opustila řadu pravicových pozic, což části poslanců vadí. Dalším důvodem mohou být i neustálé spory v koalici a přesvědčení, že Merkelová ztrácí cit pro náladu mezi poslanci i veřejností.

sinfin.digital