Maďarská opozice křesá naději na porážku Orbána. Volební účast je zatím nejvyšší od roku 2002

ČTK

luš

Účast v dnešních parlamentních volbách v Maďarsku ve 13:00 SELČ, tedy po více než polovině doby stanovené pro hlasování, dosáhla 42,3 procenta, což je nejvíce od roku 2002. Vyplývá to z údajů ústřední volební komise. Po prvních třech hodinách přitom komise hlásila, že k 09:00 Maďaři projevují největší zájem o parlamentní volby od roku 1998. Největší šance na vítězství má strana Fidesz současného premiéra Viktora Orbána, která vyhrála i volby v roce 2010 a 2014.

Při volbách před čtyřmi lety v brzkém odpoledni odvolilo 34,4 procenta lidí. Někteří analytici tvrdí, že pokud by dnešní účast přesáhla 70 procent, znamenalo by to, že se opozici podařilo zmobilizovat voliče, a Fidesz by tak mohl přijít o parlamentní většinu, napsala agentura Reuters.

„Oslavujeme demokracii a vypadá to že půjde o krásnou oslavu, protože se jí účastní mnoho z nás,“ citovala agentura AP kandidáta na premiéra maďarských socialistů Gergelyho Karácsonyiho. Karácsony také řekl, že prezident János Áder „opomněl velmi důležitý úkol“, když před volbami nevyzval Maďary, aby šli hlasovat.

sinfin.digital