Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Malta přitvrzuje: Zadržela další humanitární loď, nenechala ji vyplout na záchranu migrantů

Malta přitvrzuje: Zadržela další humanitární loď, nenechala ji vyplout na záchranu migrantů

Malta zadržela další humanitární loď chystající se vyplout na moře. Plavidlo se u libyjských břehů už podílelo na záchraně dalších migrantů mířících na vratkých člunech do Evropy. Podle agentury Reuters jde o druhý případ v jednom týdnu.

Zadrženým plavidlem je loď Sea Watch 3 provozovaná stejnojmennou německou charitativní organizací, která už přepravila mezi Afrikou a Evropou stovky migrantů. Po dokončení nezbytných údržbových prací požádala o povolení k vyplutí, ale úřady jí ho neudělily. Zdůvodnily to tím, že je potřeba překontrolovat všechny dokumenty plavidla.

Malta již zadržela ve svém přístavu v metropoli Vallettě loď Lifeline, provozovanou jinou německou nevládní organizací, která minulý týden na ostrov přepravila zhruba 230 migrantů. Kapitán lodi dnes stanul před soudem, u kterého ho prokuratura obvinila z chybné registrace plavidla. Kapitán ale popírá, že by se dopustil nějakého přestupku.

Mluvčí organizace Sea Watch Giorgia Linardiová obvinila úřady, že se snaží vytvořit takové podmínky, aby se do záchrany migrantů nevládní organizace nepouštěly. Zároveň je obvinila z odpovědnosti za další úmrtí migrantů v moři, které kvůli nedostatečně rychlému zásahu větších záchranných lodí kvůli tomu nastávají.

Za poslední dny přišlo na cestě o život 204 lidí, které převáděči posadili do přetížených člunů. V pátek při potopení jedné lodě přišlo o život 103 lidí, další pak v neděli, kdy se východně od Tripolisu potopil další člun.

Po Itálii i Malta oznámila, že své přístavy uzavírá lodím humanitárních organizací. Španělsko zatím projevilo ochotu přijmout další loď s migranty: plavidlo španělské nevládní organizace Proactiva Open Arms, která v sobotu zachránila u libyjských břehů 60 migrantů, dnes pokračuje v plavbě do Barcelony.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1