Mayová lídry EU neobměkčila. Z Bruselu se vrací s prázdnýma rukama

ČTK

luš

Prezidenti a premiéři 27 zemí Evropské unie v noci na dnešek zdůraznili, že takzvaná irská pojistka ve smlouvě o britském odchodu ze společenství by v případě spuštění byla jen dočasným řešením do rychlého dojednání nové dohody. O smlouvě o brexitu jako takové už není možné znovu vyjednávat. Uvedli to v závěrech svého čtvrtečního jednání poté, co asi tři hodiny diskutovali o způsobech, jak vyhovět britské premiérce Therese Mayové, která právě okolo záložního řešení pro režim na hranici Irska a britského Severního Irska žádala od unie dodatečné záruky.

Český premiér Andrej Babiš po jednání novinářům řekl, že se lídři EU shodli na tom, že nejsou ochotni poskytnout Londýnu žádné nové právní záruky ohledně irské pojistky v dohodě o brexitu. „Paní premiérka by ráda měla nějaké záruky nových vztahů, hlavně se jedná o tu hranici, to ale prakticky není možné právně nějak řešit, nikdo nechce znovu otvírat tu dohodu a znovu o tom jednat,“ řekl předseda české vlády.

Prezidenti a premiéři 27 zemí bloku ve stručném pětibodovém prohlášení zdůraznili, že na této nové dohodě, která by irskou pojistku vystřídala, chtějí pracovat rychle a to samé očekávají i od britské strany. „Takže pojistka by existovala jen po nezbytně nutnou dobu,“ uvedli lídři.

Mayová sice přežila puč, ale rebely ve straně neumlčela. Britská média píší o Pyrrhově vítězství

sinfin.digital