Mayová se chytá posledního stébla. Přišla se zlomovým návrhem, dojít může i na referendum

Eliška Kubátová

Rozhovory britských konzervativců s opozičními labouristy, které mají vyvést zemi z patové situace, by mohly po týdnech stagnace už zítra přinést zlom. Premiérka Theresa Mayová, která po tristním výsledku své strany ve čtvrtečních místních volbách potřebuje nahnat zpět alespoň nějaké body u voličů, údajně chce nabídnout opozici přelomový návrh – vytvořit s EU celní unii, která by ale trvala jen do dalších parlamentních voleb, tedy roku 2022. Britská média spolu s tím spekulují, že by Mayová mohla přistoupit na obávané druhé referendum o brexitu.

Je to déle než měsíc, co se Theresa Mayová po sérii neúspěšných hlasování o její brexitové dohodě rozhodla učinit zásadní obrat a vyzvala šéfa opozičních labouristů ke spolupráci. Výsledkem měl být kompromis, který by konečně obstál u poslanců. Oba tábory však ani po čtyřech týdnech nenašli společnou řeč, teď se to ovšem má změnit. 

Podle britského listu The Sunday Times premiérka opozici zřejmě nabídne vytvoření celní unie s evropskou sedmadvacítkou, která by trvala do příštích parlamentních voleb, tedy do roku 2022. O podobě brexitu by až poté rozhodla vítězná strana – zatímco labouristé by mohli prosazovat měkčí brexit, v případě vítězství konzervativců by se země mohla vydat cestou tvrdšího brexitu.

ANALÝZA: Voliči ukázali, že je Mayová politická mrtvola. Na scénu se vrací liberální demokraté

sinfin.digital