Mayová žádá Evropu o odklad brexitu na 30. června. Jen když schválíte dohodu, vzkázal Tusk

lup

Britská premiérka Theresa Mayová požádala dopisem šéfa Evropské rady Donalda Tuska o odklad brexitu do 30. června. Před britskými poslanci řekla, že není připravená odsouvat termín ještě dál. Mayová tak zvolila cestu tzv. krátkého prodloužení, aby se Londýn nemusel účastnit nadcházejících voleb do Evropského parlamentu, ale měl alespoň o něco víc času na nalezení kompromisu. Bez odkladu by brexit nastal už 29. března a to bez patřičné dohody mezi Londýnem a EU. Podle Tuska je krátký odklad možný, britský parlament by ale musel schválit text dohody o spořádaném britském odchodu z EU.

Mayová v Dolní sněmovně prohlásila, že není připravena odchod své země z Evropské unie protahovat právě s ohledem na volby. Účast v hlasování, kde se rozhodne o složení Evropského parlamentu, je podle ministerské předsedkyně nepřijatelná.

Tento argument v sobě ale skrývá i riziko: V případě že unie Mayové vyhoví, nebude už kvůli květnovým volbám žádný další odklad možný. „Krátké prodloužení by odvrátilo hrozbu rezignací v kabinetu, ale - pokud bude schváleno - znamenalo by, že hrozba brexitu bez dohody se jen posune o tři měsíce,“ shrnula dříve situaci na twitteru reportérka Sky News Tamara Cohenová.

Zoufalec týdne: Tomio Okamura a SPD. Komentář Petra Holce

sinfin.digital