Narovnávání vztahů USA-EU. Trump dotlačil Junckera k ústupkům, chtějí odbourávat cla

lup

Americký prezident Donald Trump oznámil po jednání se šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem, že se obě strany dohodly na úsilí k odbourání cel na dovoz průmyslového zboží a na politice nulových subvencí. Juncker si Trumpa zřejmě naklonil ústupky.

Podle prezidenta USA se EU zavázala kupovat „hodně sóji,“ čímž pomůže americkým farmářům. Dovážet má také více zkapalněného plynu, pro který EU bude budovat další terminály. Trump uvedl, že s Bruselem bude dál jednat ohledně ukončení cel na ocel a hliník, podrobnosti ale nedodal.

Trump na tiskové konferenci mluvil o nové etapě vzájemných vztahů a spojenectví. „Setkali jsme se tu v Bílém domě, abychom zahájili novou fázi ve vztazích mezi Spojenými státy a Evropskou unií, fázi blízkého přátelství, silných obchodních vztahů, ze kterých budou těžit obě strany,“ uvedl Trump.

„Měl jsem úmysl dohodnout se a dnes jsme se dohodli,“ konstatoval Juncker, podle kterého bude Brusel a Washington spolupracovat i na reformě Světové obchodní organizace, kterou Trump setrvale kritizuje. „Dokud jednáme - vyjma případu, že by jedna ze stran jednání zastavila - zdržíme se uvalování dalších cel a přehodnotíme existující cla na ocel a hliník,“ řekl také předseda Evropské komise. „Bylo to dobré a konstruktivní setkání,“ zakončil Juncker.

Kompromis zřejmě dočasně odvrací i zvažovaná cla na dovoz aut z Evropy, která by výrobce v unii tvrdě zasáhla, ačkoli úplně zažehnaná tato hrozba ještě není.

Ekonomická sebevražda. Trumpa kvůli zavádění cel kritizuje už i konzervativní Fox News

sinfin.digital