První úspěch: Rodiny žalují EU kvůli globálnímu oteplování. Soud unikátní případ ze stolu neshodil

Lucie Bednárová

Soudní dvůr EU bude rozhodovat, zda celkem deset rodin z pěti zemí EU, Keni, Fidži a také švédská mládežnická organizace mají pravdu v tom, když tvrdí, že EU nedostatečně bojuje proti klimatické změně a globálnímu oteplování. V žalobě stojí, že konkrétně Evropský parlament a Rada EU (členské státy) porušují jejich základní práva na život, zdraví, živobytí a majetek, protože v minulosti nebyly dost ambiciózní v nastavování unijních cílů pro vypouštění emisí skleníkových plynů.

„Dovedete si představit, jaký je to pocit, když se podíváte ven z okna a všude kolem vidíte dopady klimatické změny? Sucho a požáry, které zažíváme v posledních měsících, jsou jen zlomkem toho, čemu musí čelit pastevci sobů. Fakt, že soud prohlásil, že se bude naším případem zabývat, mi dává určitou naději. Musíme se do toho pustit teď,“ říká k tomu Sanna Vannar, předsedkyně zmiňované švédské mládežnické organizace, která se spolu s dalšími organizacemi i jednotlivci rozhodla v květnu letošního roku podat žalobu na EU.

Jde o naprosto unikátní případ, protože žalující strana napadá stávající evropskou legislativu pro regulaci emisí skleníkových plynů, o které tvrdí, že je nedostatečná. „Tento případ je o ochraně lidí, jejich živobytí a základních lidských práv před dopady klimatické změny. Je to zlomový případ, který se bude řešit na evropské úrovni, a já věřím, že my disponujeme všemi potřebnými důkazy o tom, že EU má v této věci mnohem větší potenciál,“ vysvětluje právník Roda Verheyen.

Pomáhají migrantům před utonutím, stávají se ale terčem kritiky. Jaké lodě operují ve Středomoří?

sinfin.digital