REPORTÁŽ: Nuda a nekonečně čekání na vytoužené dokumenty. Jak se žije v migrantům v Itálii?

Lucie Bednárová

Obloha je jasně modrá a slunce příjemně pálí. V severoitalském městečku Udine, které se nachází kousek od moře a také od slovinských hranic, se už od brzkého jara vysedává pod slunečníky pouze v lehkém svetru. Slunné počasí vylákalo ven i skupinku čtyř mladíků, která postává opodál a znuděně se opírá o zděné hradby, nad nimiž se tyčí vrcholky stále zasněžených Alp. S nikým nemluví, jen vytrvale pozorují dění okolo. Nejde o místní mládež, která by si s rodiči či přáteli vyrazila na sobotní dopolední posezení v kavárně na zámku, ale o mladé migranty. Těch jsou v Udine nyní stovky, možná až tisíce, a noví stále přicházejí. Zdlouhavé čekání na vyřízení žádostí o azyl tráví nicneděláním a bezcílným poflakováním se po okolí. Život v pohodlném provizorním bydlení se totiž proměnil v začarovaný kruh – chybí motivace, možnost legálně pracovat a impuls něco změnit.

„Zatím není takové teplo. Být ještě o několik stupňů více, tak tu takových partiček bude větší počet. A to samé platí o náměstích v centru nebo přilehlých parcích,“ říká mi kamarádka, která v Udine žila a dodnes se sem pravidelně vrací. Na dalšího mladíka narážíme za pár okamžiků v podzámčí. Nejde se splést, všichni vypadají téměř stejně: světlé džíny, tenisky, trička nebo mikiny s výraznými nápisy v angličtině, v ruce mobilní telefony a v očích laxnost a apatie.

Od začátku migrační krize, která v roce 2015 zasáhla Evropu, do Udine přišly tisícovky migrantů. Někteří utíkali před válkou, jiní za vidinou lepšího života a dobré práce. Město část z nich ubytovalo v místních kasárnách a v bývalých vojenských barácích. Téměř 90 % migrantů, pro které se kasárna v Udine staly dočasným zázemím, pochází z Pákistánu, Afghánistánu a v poslední době také z Bangladéše. „Jejich příběhy jsou vesměs pořád stejné. Většina z nich sem přišla, protože jejich žádost o azyl zamítli v nějaké jiné evropské zemi,“ vysvětluje asi pětadvacetiletá dívka, která dobrovolně pracuje ve vrátnici u vchodu do kasáren. Jejím úkolem je zapisovat si, kdo z nich vychází a kdy se vrací.

Děkujeme Česku, že odmítá kvóty na uprchlíky, říká pro INFO.CZ italský politik

sinfin.digital