Sarkozy se (ne)vrací. Navzdory soudům se bývalý prezident sbližuje s Macronem a dělá mu mentora

Milan Rokos

V krizi okolo hnutí žlutých vest ztratil francouzský prezident Emmanuel Macron část popularity, získal ale překvapivého spojence – bývalého pravicového prezidenta Nicolase Sarkozyho. Právě on mu radil, jak na požadavky bouřící se ulice reagovat. A ve své překvapivé roli zdá se ještě neskončil.

V prezidentských volbách v roce 2017 mohli být soupeři, francouzští Republikáni ale bývalou hlavu státu Nicolase Sarkozyho vyřadili už v primárkách. V poslední době si však „Sarko“ se současným prezidentem Emmanuelem Macronem výborně rozumí – až tak, že ho Elysejský palác vyslal na nedělní ceremoniál do Gruzie, aby tam Macrona zastupoval.

Na inauguraci nové gruzínské prezidentky Salomé Zurabišviliové tak Sarkozy odjede jako zvláštní poradce prezidenta. Vybrán byl prý proto, že má k této postsovětské republice blízký vztah. Během svého mandátu působil jako zprostředkovatel mírových rozhovorů mezi Gruzií a Ruskem.

Bývalý prezident se do veřejného života vrátil říjnovým rozhovorem pro týdeník Le Point, který upoutal veřejnost i politiky nejen na pravici. Kromě řady geopolitických témat se v něm Sarkozy překvapivě vstřícně vyjádřil i k Macronovi: „Vím, jak těžké je naplnit všechna očekávání vzešlá z voleb. Zdržím se proto (Macronovy) kritiky… Dejme mu čas,“ prohlásil.

Hajlování a sny o smrti muslimů či židů. Novináři ukázali vazby lepenovců na brutální rasisty

sinfin.digital