Téměř třetina europarlamentu si přivydělává vedlejšími příjmy, tvrdí Transparency. Češi se brání

ČTK

mst

Téměř třetina 751členného Evropského parlamentu si přivydělává vedlejšími příjmy, od července 2014 si tito europoslanci takto přišli na 18 až 41 milionů eur (až miliarda korun). Ve své úterní analýze to uvedla Transparency International EU (TI EU) s tím, že vysoké vedlejší příjmy jsou vážným rizikem střetu zájmů. Česká pobočka této organizace v doprovodné tiskové zprávě tvrdí, že z 21 českých europoslanců jich v analýze figuruje deset. Dnes české zastoupení upřesnilo, že uvedené částky jsou součtem doplňujících příjmů od začátku mandátu poslanců v červenci 2014. Čeští zástupci v unijním zákonodárném sboru, které tisková zpráva zmiňuje a které oslovila ČTK, mají ovšem výhrady k samotné analýze i k metodice, kterou TI EU použila.

"Jan Keller (41.000 až 194.000 eur), Pavel Svoboda (35.000 až 181.000 eur) a Miroslav Poche (24.000 až 48.000 eur) tvoří trojici českých europoslanců s vyšším výdělkem z vedlejší činnosti," napsalo české zastoupení TI. "Problematické je především široké rozpětí uvedené kategorie příjmů Jana Kellera a Pavla Svobody," uvádí tisková zpráva.

"Považuji postup Transparency International a jejího českého zastoupení za mírně řečeno silně neprofesionální. Nejprve se veřejnosti vsugeruje, že někteří europoslanci si ke svým nesporně vysokým platům přivydělávají bokem miliony ročně, pak se celá částka vydělí, aby se nakonec zjistilo, že se jedná řádově o několik tisíc korun měsíčně," napsal Keller ČTK. V první reakci na úterní analýzu, kdy nebylo zřejmé, že suma se týká celého poslaneckého období, Keller uvedl, že částka zahrnuje jeho dřívější příjem před nastoupením mandátu. Takové vysvětlení ale TI EU na dotaz ČTK odmítla.

Zapomínáte? Odložte tužku a papír, vím jak paměť zlepšit o 300 procent, říká Jakub Pok

sinfin.digital