Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

USA nejspíš výjimku z cel neprodlouží. EU se musí připravit na různé scénáře, říká komisařka

USA nejspíš výjimku z cel neprodlouží. EU se musí připravit na různé scénáře, říká komisařka

Spojené státy nejspíš už od června neprodlouží nynější dočasnou výjimku pro Evropskou unii z cel na dovoz oceli a hliníku. EU proto bude muset rozhodnout, jak zareaguje. Novinářům to před dnešním jednáním ministrů zemí unie odpovědným za mezinárodní obchod řekla komisařka pro obchod Cecilia Malmströmová.

Dočasná výjimka z cel ve výši 25 procent na dovoz oceli a deseti procent na dovoz hliníku končí na konci května a administrativa prezidenta Donalda Trumpa dává zatím najevo, že s jejím prodloužením nepočítá.

„Jistého není nic... Nemám ale pocit, že (výjimky) budou prodlouženy. Takže bude třeba se rozhodnout a být připravený na různé scénáře,“ podotkla komisařka. S americkým ministrem obchodu Wilburem Rossem podle svých slov telefonicky hovoří několikrát do týdne.

Evropská unie požaduje trvalé vyjmutí z cel, jejich zdůvodnění národní bezpečností USA totiž pokládá za absurdní. O věci minulou středu u večeře v Sofii jednali šéfové států a vlád unie a shodli se, že pokud Washington z nových cel Evropu trvale vyjme, je EU připravena jednat o liberalizaci vzájemného obchodu v několika oblastech, včetně dovozu aut a přístupu k veřejným zakázkám, o větší spolupráci v energetice či o reformě Světové obchodní organizace (WTO).

„Myslím, že se jim nezdá, že by to bylo dostatečné,“ popsala Malmströmová svůj dojem z americké reakce na tuto evropskou nabídku. Připomněla, že ze své strany EU nebude o žádných zjednodušeních ve vzájemném obchodu vyjednávat do té doby, než bude jasné, že USA udělily unii trvalou výjimku z dovozních cel na ocel a hliník.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1