V4 by migranty odmítat neměla. Škodí tím své ekonomice, míní expert

Lucie Bednárová

Odmítání migrace je ze strany některých politiků zemí Visegrádské čtyřky, kam se řadí i Česko, chytrý tah, který reaguje na přání populace. Na druhou stranu jde také o nezodpovědné rozhodnutí, které může přinést politické body, ale v dlouhodobé perspektivě zemím ublíží. Ekonomiky čtveřice států šlapou dobře a nezaměstnanost trhá rekordy. I tak ale zůstávají některá pracovní místa neobsazená a migranti by mohli být vítanou pracovní silou. V názorovém článku publikovaném na bruselském serveru EU Observer o tom píše Robert Steenland z Centra pro mezinárodní vztahy v polské Varšavě.

Země Visegrádské čtyřky, tedy Česko, Polsko, Maďarsko a Slovensko, potřebují migranty, protože bez nich budou jejich ekonomiky v budoucnosti trpět. V článku publikovaném na bruselském serveru EU Observer to trdí expert na problematiku V4 Robert Steenland z varšavského Centra pro mezinárodní vztahy.

„Nepřátelská rétorika vůči migrantům, která je ve zmíněných zemích v tento moment typická, se může nevyplatit a odnese to ekonomika. Aby hospodářství V4 rostlo i nadále, tyto země potřebují migranty, aby nahradily chybějící pracovní síly,“ uvádí v textu autor.

Česko, Maďarsko, Polsko a Slovensko zažívají v posledních letech ekonomický boom. Zatímco v posledních letech se v EU růst HDP v průměru pohyboval kolem 2 %, tyto země zaznamenaly 3-4 %. Konkrétně v Polsku byl růst HDP v roce 2017 4,8 %, v ČR 4,3 %, v Maďarsku 4,1 % a na Slovensku 3,2 %.

Válka billboardů: Orbán vrací úder. Šéfa euroliberálů vykreslil jako „vítače teroristů“

sinfin.digital