Velký americký obrat? Trump chce zatlačit na Čínu, Evropě náhle nabízí konec cel a volný obchod

ČTK

lup

Spojené státy se v sobotu na setkání ministrů financí a centrálních bankéřů skupiny 20 největších ekonomik světa (G20) snažily naklonit si Evropu a Japonsko nabídkou dohody o volném obchodu. Chtějí tak zřejmě získat větší sílu v eskalující obchodní válce s Čínou, uvedla agentura Reuters. Nabídka však narazila na tvrdý odpor Francie.

Americký ministr financí Steven Mnuchin řekl novinářů, že obnovil návrh prezidenta Donalda Trumpa, aby spojenci ze skupiny největších ekonomik G7 mezi sebou zrušili bariéry. "Pokud Evropa věří ve volný obchod, jsme připraveni podepsat dohodu o volném obchodu," prohlásil Mnuchin. Dodal však, že případná dohoda bude muset zahrnovat zrušení cel, necelních bariér i subvencí.

Trump nedávno rozhněval své evropské spojence uvalením dovozních cel 25 procent na ocel a deset procent na hliník. Evropa na to reagovala odvetnými cly, která se týkají například motocyklů Harley-Davidson nebo bourbonu Kentucky. Trump také často kritizuje Evropu za desetiprocentní cla na dovoz aut a oznámil, že zvažuje 25procentní clo na dovoz aut do USA, což by se dotklo Evropy i Japonska.

Francouzský ministr financí Bruno Le Maire v sobotu uvedl, že EU by neměla zvažovat zahájení obchodních jednání s USA, pokud Trump nejprve nezruší cla na ocel a hliník a neukončí své hrozby zavedení cel na auta. "Odmítáme jednat se zbraní u hlavy," řekl Le Maire.

Mnuchinova nabídka pro EU a Japonsko spolu se snahou dodat novou energii stagnujícím jednáním s Mexikem a Kanadou o modernizaci Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA) přichází v době eskalace obchodního sporu mezi USA a Čínou. V dohledu nejsou ani žádná jednání mezi dvěma předními ekonomikami světa, která by naznačovala uklidnění sporu.

sinfin.digital