Vesmírná centrála v Praze v ohrožení? Europoslanci jsou ohromeni: Komise torpéduje dohodu

ČTK

lup

Evropská komise se pokouší torpédovat dohodu o změnách v unijním kosmickém programu z tohoto týdne, uvedli dnes v neobvyklém a ostrém společném prohlášení napříč politickým spektrem vyjednavači Evropského parlamentu. Domluva, uzavřená v noci z úterý na středu mezi nimi a zástupci členských zemí EU, by kromě jiného znamenala změnu názvu a rozšíření působnosti i personálu agentury GSA, která nyní z Prahy odpovídá za evropský program navigačních družic Galileo.

"Není to první ani poslední případ, kdy Evropská komise není zcela spokojena s dohodou mezi Radou EU (členskými státy) a europarlamentem, ale ještě jsem nezažil, že by po uzavřeném jednání prezentovala kompromis jako stále otevřený a dokonce naznačovala možnost jeho zablokování," řekl dnes ČTK europoslanec Evžen Tošenovský (ODS), který o věci vyjednával za konzervativní a reformní frakci ECR. "Byla by velká škoda, pokud by nyní spadlo pod stůl vše, co se mi podařilo dojednat pro posílení pražské agentury GSA," upozornil.

Společně s dalším českým europoslancem Jaromírem Kohlíčkem (KSČM) a pěti dalšími z různých evropských politických rodin, kteří se věcí zabývají, je tak Tošenovský podepsán pod společným prohlášením. To na svém twitteru zveřejnila Evropská lidová strana (EEP), tedy největší frakce v EP, jejíž zástupce Massimiliano Sailini byl zpravodajem celého návrhu.

Židovští extremisté před branami izraelského parlamentu. Netanjahu mobilizuje krajní pravici

sinfin.digital