Von der Leyenová bude šéfkou Evropské komise, uspěla jen o devět hlasů. Jaký je její příběh?

Eliška Kubátová

Blízká spojenkyně kancléřky Merkelové a velká zastánkyně prohlubování evropské integrace, původním vzděláním lékařka, která vychovala sedm dětí. To je ve zkratce Ursula von der Leyenová, která se v úterý stala budoucí šéfkou Evropské komise. V Evropském parlamentu získala 383 hlasů, potřebovala jich alespoň 374. Co od ní čekat? Historicky první ženu v čele EK představujeme textem, který na INFO.CZ vyšel před dvěma týdny, kdy von der Leyenovou do funkce navrhli lídři států EU. 

Psal se rok 2013 a charismatická politička usedla ve vládě Angely Merkelové už potřetí, ovšem poprvé jako ministryně obrany – vůbec první žena na tomto postu. Von der Leyenová za sebou tehdy měla pětileté působení coby ministryně pro rodinu a mládež a roky ve funkci ministryně práce a sociálních věcí, kterou zastávala ve druhé vládě kancléřky Merkelové.

Cesta na vrchol politické kariéry ovšem byla pro Ursulu von der Leyenovou pozvolná. Členkou CDU se stala už v roce 1990, skutečně politicky aktivní ale začala být až o devět let později a první funkce se ujala až v roce 2003 v parlamentu Dolního Saska.

Evropskou komisi má vést žena. Summit EU našel shodu na německé ministryni obrany

sinfin.digital