Žádné druhé referendum, žádný odklad brexitu. Mayová představila plán B a chce jednat o Irsku

ČTK

lup

Britská premiérka Theresa Mayová poslancům představila svůj „plán B“. Řekla, že od nich bude chtít vyjasnění postoje ohledně sporné irské pojistky, která je součástí dojednané dohody o odchodu země z Evropské unie a má zabránit obnovení hraničních kontrol mezi Irskem a Severním Irskem. S těmito požadavky se pak hodlá vrátit do Bruselu. Předsedkyně vlády zároveň odmítla druhé referendum o EU, stejně jako odložení brexitu. Sedmadvacítka opakovaně dala najevo, že o dohodě včetně irské pojistky znovu jednat nehodlá.

Mayová v Dolní sněmovně představovala svůj plán B, tedy návrh dalšího postupu poté, co poslanci minulý týden její dohodu s EU rekordním rozdílem hlasů odmítli. "Je jasné, že se postoj vlády musel změnit, a změnil se," prohlásila Mayová s tím, že v uplynulých dnech naslouchala poslancům z různých stran. Zdůraznila, že správnou odpovědí parlamentu na obavy ohledně brexitu bez dohody by bylo dohodu schválit. Možnost odkladu brexitu by podle ní znamenala, že země v Unii zůstane, a možnost neřízeného brexitu by přitom byla stále na stole - jen by se odsunul rozhodující okamžik.

Mayová také oznámila, že vláda zruší poplatek 65 liber (asi 1900 Kč), který měli platit občané EU žijící v Británii při žádosti o takzvaný status usedlíka. Ten jim má zaručit, že budou moci v Británii nadále žít.

sinfin.digital