Zoufalá Mayová prosí o pomoc. Brexitová sága ale březnem nekončí, právě naopak

Eliška Kubátová

Jednání o brexitu se dostávají do kritické fáze a budou to právě následující dva týdny, které patovou situaci dají do pohybu – ví to i britská premiérka Theresa Mayová, která se přesto zdá být stále zoufalejší. Její vyjednavači, kteří se tento týden snažili přesvědčit zástupce EU k ústupkům ohledně sporné irské pojistky, se z Bruselu vrátili s prázdnýma rukama. Už v úterý přitom přijde na řadu klíčové hlasování britských poslanců o dohodě, kterou Mayová loni vyjednala, slíbené ústupky ale z unie nevymámila. Je proto víc než pravděpodobné, že poslanci dohodu opět zamítnou. Vše tedy směřuje k odkladu brexitu.

„Podpořte ji a Spojené království odejde z EU. Odmítněte ji a nikdo neví, co se stane,“ snažila se dnes Mayová přesvědčit poslance, aby brexitovou dohodu za čtyři dny schválili. Během projevu ve východoanglickém městě Grimsby však vyslala vzkaz také zbytku Evropské unie: „Udělejme, co je nezbytné k tomu, aby poslanci dohodu v úterý podpořili,“ prohlásila Mayová a naznačila tak unijním lídrům, aby přistoupili na změny ohledně irské pojistky, díky kterým by se zvýšila šance na schválení.

Pronesená slova jsou dalším projevem zoufalství britské premiérky. Už koncem loňského roku – když bylo jasné, že nemá pro brexitovou dohodu v parlamentu podporu – britským poslancům slíbila, že s Evropskou unií vyjedná změny smlouvy tak, aby ji poslanci nakonec schválili a podařilo se odvrátit černý scénář odchodu bez dohody. To se ale nestalo a s prázdnýma rukama se tento týden vrátili z Bruselu i britští vyjednavači v čele s generálním prokurátorem Geoffrey Coxem.

Sophia měla řešit migraci ve Středomoří, unijní dokumenty ale naznačují opak

sinfin.digital