Skrytá vojenská nemocnice čeká na poslední povel. Nemocné tu neprodyšně uzavřou

Lenka Petrášová

Je to vlastně pomník exministra obrany Jaroslava Tvrdíka za 1,75 miliardy korun. Právě on nechal po pádu newyorských dvojčat tajně vybudovat uprostřed lesů v Orlických horách armádní nemocnici, která by sloužila pro případ napadení Česka biologickými zbraněmi. Centrum biologické ochrany však bylo využito pouze jednou, když se dva vojáci – navrátilci ze zahraniční mise – dostali do izolace kvůli podezření na nákazu nebezpečným virem. Nyní to vypadá, že skrytá nemocnice, jejíž provoz vyjde na více než 120 milionů ročně, může najít své využití. Armáda čeká jen na žádost od hlavní hygieničky.

Ještě před osmi lety armáda vážně zvažovala, že nemocnici v Těchoníně zakonzervuje, zavře a nechá zarůst. Proti uzavření speciálního objektu ale hovořily náklady: dosahovaly mnoha desítek milionů korun jen za zakonzervování a za roční udržování konzervace tak, aby v případě nutnosti nemocnice přeci jen mohla být draze zprovozněna. O osud nemocnice se tak hrálo dva roky. Až se stalo, že se armáda nakonec rozhodla si zařízení ponechat, byť za cenu investic do provozu bezmála 130 milionů korun ročně, protože udržet v chodu veškerou vzduchotechniku, čistírny vzduchu či přetlakové komory spolyká hodně energie.

V říjnu roku 2014 zařízení získalo statut skutečné nemocnice zařazené do celostátní sítě a především do pandemického plánu. Od té doby jej armáda využívala pro všechny vojáky vracející se ze zahraničních misí pro třídenní karanténu. Nejprve tedy všichni zamířili do Těchonína na odběry krve a na pozorování a teprve pak, pokud byli bez teplot a bez jakýchkoliv dalších příznaků možných chorob, směli domů. A takto je Těchonín využíván dosud. Statut nemocnice však znamená, že může v případě epidemie sloužit coby infekční a izolační zařízení a k tomu se nyní také chystá.

„Čekáme jen na rozhodnutí hlavního hygienika, který je ten jediný oprávněný dát příkaz k mobilizaci Těchonína,“ řekl pro INFO.CZ mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Podle něj je nemocnice nehledě na komplikaci v podobě aktuální výměny na postu hlavní hygieničky připravena přijímat nemocné. Nebude to ale z minuty na minutu. „Máme zhruba 30 lůžek pro akutní pacienty, nicméně do areálu se vejde až sto lidí, kteří tu mohou být v karanténě,“ říká Pejšek.

Prymula: Brzy přistoupíme k omezení nákupních center

sinfin.digital