Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Bestiální masakr u Přerova. Při poválečném „účtování“ tam vyvlekli rodiny z vlaku a postříleli je i s batolaty

Bestiální masakr u Přerova. Při poválečném „účtování“ tam vyvlekli rodiny z vlaku a postříleli je i s batolaty

Byl to bestiální masakr, ze kterého mrazí dodnes. Krveprolití na návrší zvaném Švédské šance u Přerova se odehrálo po konci druhé světové války. Československý armádní pluk tehdy postřílel 265 civilistů.

Byl to již více než měsíc, kdy skončila nejstrašnější válka v lidských dějinách. Po vytouženém míru se v červnu 1945 vraceli vlakem zpět domů obyvatelé Dobšiné a okolních obcí.

Bohužel se zastavení vlaku plného karpatských Němců, Maďarů a Slováků v obci Horní Moštěnice stalo pro všechny cestující osudným. Ve stejný den na nádraží stavěl i transport převážející československý armádní pluk z Petržalky a jeho velitel Karol Pazúr neváhal „vyřídit si účty s Němci“.

Jakmile se při rozhovoru s místními dozvěděl, že jsou ve vedlejší soupravě Němci, nezahálel a nařídil všem cestujícím, aby z vagonů vystoupili. Z vedlejší vesnice Lověšice povolal silné chlapy, kterým rozkázal na návrší zvaném Švédské šance vykopat velikou jámu. V noci pluk vyhnal své oběti nahoru a po nacisticku bez milosti postřílel 120 žen, 72 mužů a 75 dětí, kojence nevyjímaje.

1080p 720p 360p
Reportáž Anety Černé z Let u Písku, kde býval nacistický koncentrační tábor

Kolaborant důstojníkem

Mladý důstojník Pazúr si snažil střílením civilistů napravit svou pošramocenou válečnou reputaci. Jeho rodina měla styky s SSmany i gestapem a on sám byl za fašistického režimu Jozefa Tisa nadšeným nacistou. Již před válkou byl aktivní v Hlinkových gardách a po boku Wehrmachtu se zúčastnil bojů proti sovětskému Rusku. Rudá armáda ho však zajala a ze strachu před zastřelením otočil a doslova přes noc se z něj stal komunista a sovětský špion.

Bestiální popravy

Po nějaké době se nestoudný masakr provalil na veřejnost a Pazúr stanul před soudem. Nejprve se bránil, že byli ve vlaku příslušníci SS a Hitlerjugend. Jeho argumenty byly rychle vyvráceny, protože drtivá většina cestujících byli senioři a matky s malými dětmi, s nacisty neměli vůbec nic společného.

Střílení kojenců suše okomentoval slovy: „Co jsem měl s nimi dělat, když jsem jim postřílel rodiče?“

Proč Pazúr v podstatě unikl spravedlnosti?

Čtěte pokračování článku na webu Blesk.cz >>>

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1