Dostál: ČSSD je nad propastí. Pokud chce přežít, musí do opozice a útočit na Babiše zleva

KOMENTÁŘ VRATISLAVA DOSTÁLA | Sázka na vládní angažmá se sociálním demokratům nevyplácí. ČSSD pod vedením Jan Hamáčka prohrála již třetí volby v řadě, tentokrát velmi bolestivě. A přestože on sám tvrdí, že volební fiasko není důsledkem účasti strany ve vládě, opak bude pravdou. A pokud Hamáček dodává, že tím hlavním testem jeho strategie budou krajské volby příští rok na podzim, je skoro jisté, že bude postupem času čelit tlaku z regionů, aby se principiálně vymezil vůči hnutí ANO, se kterým sice uzavřel koaliční smlouvu, ale které mu zároveň vytunelovalo voličskou základnu. 

Jan Hamáček se stal předsedou sociálních demokratů v únoru 2018. Do vedení kandidoval s projektem vládní účasti po boku oligarchy a trestně stíhaného premiéra Andreje Babiše. Základní argument zněl, že ve vládě bude jeho strana moci prosazovat levicový program a že bude vidět v médiích.

Hamáček svůj postup obhajoval obavou, kterak by se partaj odchodem do opozice stala neviditelnou, případně snadno zaměnitelnou v houfu ostatních opozičních formací. Ani na chvilku ho nenapadlo, že by se naopak sociální demokraté mohli od pravicové opozice snadno odlišit tím, že by na Babiše útočili z levicových pozic. A pokud jsme po komunálních a senátních volbách mohli přijmout Hamáčkův argument, že je v čele strany příliš krátce a že na restart potřebuje víc času, teď už podobné tvrzení neobstojí. Víkendové evropské volby ukázaly, že se trend úbytku voličů navzdory vládnímu angažmá ČSSD zvrátit nedaří. A nejen to, možná je na vině právě ochota dělat Babišovi stafáž.

sinfin.digital