Dostál: ČSSD oddaluje pád do nicoty. Zatím zůstává otloukánkem Babiše a Zemana

KOMENTÁŘ VRATISLAVA DOSTÁLA | ČSSD to ve vládě navzdory všem výhrůžkám ještě přece jenom zkusí. V pondělí se na tom usneslo předsednictvo strany s tím, že musí ministra kultury Antonína Staňka nahradit místopředseda strany Michal Šmarda. Pokud se tak nestane, ministři sociální demokracie mají podat demise.

Nejdříve ostrá slova, nakonec jako vždy pokus o smír. Tak se momentálně jeví postoj sociální demokracie k její vládní účasti. A přestože klíčovou výměnu na postu ministra kultury – a tedy rozuzlení celé vládní krize – má dál v moci prezident Miloš Zeman, sociální demokraté postupem času přece vychladli a v pondělí se rozhodli to ještě zkusit.

Jan Hamáček si dokonce na pondělní jednání předsednictva pozval premiéra Andreje Babiše. Už na základě tohoto nezvyklého tahu bylo zřejmé, že jde do dnešní epizody s tím, že chce ve vládě ještě zůstat. Těžko říct, co nakonec Hamáčkův skeptický postoj zviklalo. Možná ho uspokojilo už samotné prohlášení prezidenta, který se na sklonku minulého týdne nechal slyšet, že Staňka do konce července přece jen odvolá. Faktem na druhou stranu je, že si dnes Hamáček řekl o silný mandát, jehož součástí je, že může kdykoli rozhodnout o demisi svých ministrů, aniž by svolával předsednictvo strany. To se má stát, pokud po odvolání Staňka nepřijde ze strany prezidenta i krok B – jmenování Michala Šmardy.

Holec: Okamura s partou zabrušovačů se znovu hlásí do vlády. Babiše můžou zlikvidovat

sinfin.digital