Dostál: Další vládní krize? Babiš nemá kam ustoupit, klíčový bude postup zničené ČSSD

KOMENTÁŘ VRATISLAVA DOSTÁLA | Páteční „třaskavá zpráva“ Hospodářských novin a serveru Neovlivní o střetu zájmů Andreje Babiše zase tak třaskavá není. Přesto může vnést do české politiky novou dynamiku. Přece jen, pokud by měl stát za Agrofert zatáhnout všechny dotace, které holding obdržel od února 2018, může to koalicí tak či onak zatřást. Klíčový ale nebude postup Andreje Babiše, nýbrž sociálních demokratů, kteří utrpěli minulý víkend debakl v evropských volbách. Pamatujme každopádně na to, že Babiš disponuje záložní sněmovní většinou s KSČM a SPD.

„Neporušuji ani české ani evropské zákony. Jsem šokován tím, co tvrdí česká média,“ reaguje premiér, zakladatel a dlouholetý majitel Agrofertu Andrej Babiš na staronová nařčení ze střetu zájmů. Není v tom nic překvapivého, předseda hnutí ANO se dlouhodobě drží strategie, která spočívá v naprostém odmítání čehokoli, co by zpochybňovalo jeho pozici. Zná jí každý záškolák: „Zapírat, zapírat a ještě jednou zapírat.“

Je skoro jisté, že ho v tomto ohledu podrží také poslanecký klub hnutí ANO. A pokud kompletní opozice svorně volá po svolání mimořádné schůze sněmovny, případně požaduje po Agrofertu navrácení dotací, už teď je jasné, jak to celé dopadne. Jako vždy se nestane nic. Opozice nemá sílu na svržení vlády, dokonce si ani nemůže vynutit, aby sněmovna program mimořádné schůze schválila. Tedy pokud se k ní nepřipojí sociální demokraté nebo komunisté.

Dostál: ČSSD je nad propastí. Pokud chce přežít, musí do opozice a útočit na Babiše zleva

sinfin.digital