Dostál: Takhle vlídného Zemana ČSSD už dlouho nepamatuje. Hamáčkovi můžou závidět

KOMENTÁŘ VRATISLAVA DOSTÁLA | Prezident Miloš Zeman přijel sociálním demokratům promluvit do duše. Jeho projev na úvod sjezdu ČSSD v Hradci Králové byl vůči straně vstřícný, jako už dlouho ne. Janu Hamáčkovi by podobné vystoupení Zemana, který má ve straně dodnes silné zázemí, mohli závidět všichni jeho předchůdci od Vladimíra Špidly přes Jiřího Paroubka až po Bohuslava Sobotku. Zeman řekl, že bude sociální demokraty volit v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu, a promlouval až překvapivě vlídným tónem.

Těžko říct, do jaké míry myslel Zeman svá slova vážně. Faktem ale je, že v dané chvíli jednoznačně podpořil Hamáčkovo vedení a fakticky zakopal válečnou sekeru, která sociální demokracii zatěžovala od prezidentské volby v roce 2003. V tuto chvíli je zbytečné se k vleklému sporu vracet. Dodejme jen, že autor těchto řádků tehdejší zpackanou volbu nevidí optikou Miloše Zemana, podle kterého ho ČSSD tehdy zradila, neboť to byl on a jeho lidé, kdo v první volbě intrikoval proti tehdejšímu kandidátovi ČSSD Jaroslavu Burešovi.

Podstatné je v tuto chvíli ve vztahu prezidenta k ČSSD něco jiného. Přestože i Jan Hamáček nepochybně čelí tlaku Zemanových příznivců ve straně, ostatně platforma Zachraňme ČSSD, mezi jejíž zakladatele patří třeba Michal Hašek, Jiří Zimola nebo Zdeněk Škromach, není ničím jiným, než institucionalizovanou podobou dlouhodobě existujícího konfliktu, který sociální demokracii od nešťastného roku 2003 poškozuje, dokázal – alespoň prozatím – jako navýsost středový a kompromisní předseda nalézt polohu, která umožňuje všem vzájemnou koexistenci.

Hašek: Je třeba mě zabít, vadím kvůli Zemanovi i svým názorům, za Sobotky to byla genocida

sinfin.digital