Durčák: Zničující kyberšikana Emmy Smetany

Michael Durčák

KOMENTÁŘ MICHAELA DURČÁKA | Moderátorka DVTV Emma Smetana se díky své selfie před hořícím chrámem Notre-Dame stala během několika málo hodin virálním obsahem, který zaměstnal český internet. Lidé napříč sociálními sítěmi si její grimasu dávají jako rámeček na profilové fotky na facebooku a přidávají ji do humorných koláží. Vážně míněná fotka si tak žije svým vlastním životem. Ačkoli neškodná senzace brzy odezní, někteří se zcela vážně ptají, zda se jedná o kyberšikanu. Pokud ano, usvědčují mnozí z nich sami sebe z uplatňování dvojího metru.

Pro čtenáře neznalé věci připomeňme, jak celá situace vznikla. Reportérka DVTV Emma Smetana byla v Paříži a stala se svědkyní pondělního požáru katedrály Notre-Dame. DVTV na svém oficiálním Instagramu zveřejnila fotku, kde moderátorka pózuje s viditelně smutným výrazem a s hořící katedrálou v pozadí.

I když tento postoj nesdílím, někteří novináři se ohradili, že taková fotka sama o sobě je nevhodná. To teď ale ponechme stranou. O den později si obrázku všiml publicista Matěj Schneider, který ze snímku Emmu Smetanu vystřihl, přidal v humorném kontextu do pár koláží a „vzor“ dal volně k dispozici na svém facebooku.

„Tohle selfie jsem si upravil, protože na mě vykouklo z internetu podobně, jako mě zaujme několik fotek každý den – i když musím uznat, že tahle konkrétní fotka mi přišla už sama o sobě v dost krystalicky 'memové podobě'. Tak jsem si s tím selfie pohrál, nahrál pár variant na Facebook a myslel jsem si, že všechno skončí několika 'lajkama' od pár kamarádů. Ale cesty internetu jsou nevyzpytatelné,“ říká pro INFO.CZ Schneider, který celou lavinu spustil. Pokud se ptáte, proč se něco takového děje, tak vězte, že nejen že jsou Češi dodnes pověstné „smějící se bestie“, ale v dnešní době se na internetu karikuje sebevětší tragédie.

Insider podcast: V mé práci mi někdy více škodí eurohujeři než odpůrci EU, říká Radek Špicar

sinfin.digital