Holec: Bublina praskla, i Piráti přišli o panictví

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Moc korumpuje, vědí dobře ve všech politických stranách, které se kdy „ušpinily“ mocí. Pirátům se tohle prokletí dlouho vyhýbalo, protože je skoro nikdo nikdy nevolil. Díky Praze, své první velké mocenské kořisti, ale teď přišli o panictví i oni. Šéfka jejich pražských zastupitelů Michaela Krausová rezignovala na funkci kvůli tomu, že se scházela s manažerem reklamní firmy JCDecaux Tomášem Tenzerem, který je souzen za korupci a manipulaci s veřejnými zakázkami.

To je samozřejmě přímo epická ironie. Na základě podobných příběhů totiž Piráti rádi posílají do tepláků skoro všechny své politické konkurenty, nic moc víc k tomu nepotřebují. „Informace“, říká tomu nejen jejich zapálený TV sekerník a šéf poslanců Jakub Michálek, ironií osudu vystudovaný právník.

Ne že by sama Krausová, mimochodem přítelkyně Michálka, s nímž řídí Prahu za pirátského primátora Zdeňka Hřiba, byla podezřelá z klasické korupce; jde o to, že své schůzky s Tenzerem „zapomněla“ zapsat na pirátský web, kde mají všichni Piráti v rámci džihádu za transparentnost povinně zaznamenávat podobná setkání.

Dostál: Zemanův poslední majstrštyk. Chystá manévr, kterým by všechny paralyzoval?

sinfin.digital