Holec: ČSSD demonstruje jednotu. Svorně se masakruje kvůli Staňkovi

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Už se skoro zdálo, že ČSSD fakt dodrží svůj slib a přestane se sama mediálně masakrovat. Od březnového sjezdu jí to vydrželo měsíc a půl, než její ministr kultury Antonín Staněk nečekaně odvolal Jiřího Fajta a Michala Soukupa, šéfy Národní galerie Praha a Muzea umění Olomouc. Od té doby se hlavouni strany znovu trumfují v nejednotě. Šéf ČSSD Jan Hamáček drží Staňka ve funkci, zatímco mu její první místopředseda Roman Onderka ochotně veřejně mydlí schody.

Staněk zatím ministerskou funkci ustál – nebo spíš useděl: i po posledním dvouhodinovém grémiu ČSSD zůstává ministrem, byť nikdo neví, na jak dlouho. Od strany dostal úkol, že má zklidnit situaci a do konce května připravit transparentní výběrové řízení na oba uvolněné posty. To občas bývá jen příprava krku na gilotinu. A zvlášť, když proti ministrovi jako vždy táhne i umělecká fronta hned se dvěma peticemi, které podepsaly tisíce lidí. Čtvrtečním grémiem proto další sebepoškozování ČSSD nekončí, jen pokračuje.

Organizátoři „větší“ ze dvou petic trvají na Staňkovu odvolání a se svým tažením určitě neskončí. Ministr kultury tak zákonitě naplní slova členů ČSSD, kteří do médií anonymně s gustem upouštějí, že olomoucký fanoušek Metallicy s poněkud menším rétorickým talentem straně fakt škodí. Někteří to dokonce dělají i jmenovitě, jako poslanec a bývalý pražský radní Petr Dolínek. Ten nejspíš potřeboval straně říct, že ještě pořád žije, a na twitteru proto Staňka popravil.

Chtěl zastřelit komunistického žalobce a pomstít nevinné. Raichla ale zradilo srdce

sinfin.digital