Holec: Poslední budíček pro opozici. Rok 2020 by si měla užít, může být jejím posledním

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Šéf ODS Petr Fiala nedávno řekl, že o podobě sjednocené opoziční „fronty“ proti Andreji Babišovi musí být jasno nejpozději do příštích Vánoc. To bude po krajských a senátních volbách a taky tři čtvrtě roku před řádnými sněmovními volbami v roce 2021, kdy chce opozice Babiše porazit. Nadcházející měsíce pro ni proto budou posledními, který si ještě „užije“ tak, jak ji známe. Rok 2021 by totiž ve stejné podobě určitě nepřežila.

Klidně teď na moment zapomeňte na „chvilkaře“, kteří loni na podzim dali opozici na Letné také jeden rok, než dojde na skládání účtů. Proti opozici zaprvé vytáhl i Václav Klaus ml. se svou Trikolórou a zadruhé nově i šéf Prahy sobě Jan Čižinský, i když ten v prosinci říkal, že chce sbírat hlasy pro opozici, ne pro svoji vlastní politickou misi. Tak určitě! Starostovi Prahy 7, který je známý tím, že chce o všem sám rozhodovat, se na poslední chvíli povedl vtip roku.

Vyplatí se číst mezi řádky: Čižinský ve skutečnosti říká, že chce sebrat opoziční hlasy pro sebe, jen tomu prostě v rámci pozitivního osobního „brandingu“ říká „spolupráce s opozičními stranami“. Nechybí mu nos na načasování a správně vycítil, že tradiční strany v opozici nemůžou v současné podobě a kondici přežít. Na obzoru není nic, co by je táhlo nahoru. A šéf Prahy sobě pochopil, že „antiBabiš“ má ryze opačný, škodlivý efekt.

Jakým rizikům bude letos čelit česká politika? A kde hledat pozitivní trendy?

sinfin.digital