Januš: Advokáti inkasují víc než kdy dříve. Taky už ale varují před krizí

Jan Januš

KOMENTÁŘ JANA JANUŠE | Z většiny advokátních kanceláří slýchám, že je čeká nejlepší rok v historii. Ekonomika je stále ve skvělé kondici, Praha je byznysové centrum střední Evropy a častěji se do ní přemisťují i ústředí, která bychom tu vůbec nečekali. V poslední době třeba takzvané „asijské desky“ neboli skupiny právníků obhospodařující trhy ve vybraných asijských státech. O kondici trhu svědčí i poslední čísla z žebříčku Právnická firma roku. Zároveň se ale právníci, kteří umí číst trh stejně dobře jako ekonomové, někdy dokonce ještě lépe, začínají křižovat před blížící se krizí.

V druhé půlce listopadu začíná ten čas, kdy jsou Vánoce a konec roku prakticky za dveřmi, a je tedy potřeba ještě zabrat a dotáhnout v pár týdnech co nejvíce práce. Beze zbytku to platí pro advokacii a další poradenské obory. Ty zažívají zlaté časy, ekonomice se daří a ještě donedávna rozšířené myšlení ve stylu „tak si tu smlouvu napíšeme sami, co se asi tak může stát“, je už také pomalu minulostí.

Do toho přicházejí pro poradenský trh pravá požehnání, jako jsou například požadavky na compliance, ať již spojené s trestní odpovědností právnických osob, GDPR nebo nejnověji whistleblowingem, který se vzhledem k nedávno schválené směrnici začne opět intenzivně, a tentokrát už hlavně povinně, řešit.

Januš: V exekuci může být šestkrát méně lidí, než se tvrdí. Boj o čísla se projeví v zákonech

sinfin.digital