Januš: Babiš je bezradný a zmatkuje s resorty. Pomohlo by superministerstvo legislativy

Jan Januš

KOMENTÁŘ JANA JANUŠE | Ministři nerostou na stromech, řekl mimo jiné premiér Andrej Babiš (ANO) na páteční tiskové konferenci, na níž popřel mnohé z posledních informací o zvažované vládní reorganizaci. Ten citát trochu ukazuje jeho dlouhodobou personální bezradnost, stejně jako značnou nekoncepčnost řady jeho kroků. Pokud by ale předseda vlády chtěl někdy v budoucnu skutečné vytvořit „superministerstvo“, máme pro něj tip. Mnohé ze současných problémů by totiž mohlo vyřešit jednotné ministerstvo legislativy, pokud by tedy dostalo odpovídající pravomoci.

Značnou část české legislativy vytváří ministerstvo spravedlnosti, ne ale veškerou. Ministr či nyní ministryně spravedlnosti pak obvykle stojí v čele Legislativní rady vlády, na níž se dostávají i zákony z jiných resortů. Nemá ale na to tak úplně čas, což v rozhovoru pro INFO.CZ naznačila i její současná předsedkyně Marie Benešová. Legislativní rada vlády pak má jen omezené pravomoci, o zákonech hlasují až poslanci a senátoři. Konečně nedostanou se jí na stůl všechny právní předpisy, problém je zejména s podzákonnými vyhláškami.

Není to tak ideální stav, potřeba by byl daleko silnější legislativní úřad. Hlavní problém je, že zákonů a obecně právních předpisů vzniká v současnosti příliš a nikdo se v nich pořádně nevyzná.

Januš: Právní formalismus dosáhl vrcholu. Zeman může nadávat všem i zpochybnit holocaust

sinfin.digital