Januš: Benešová už začala měnit lidi. A nedělá to zatím vůbec špatně

Jan Januš

KOMENTÁŘ JANA JANUŠE | Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) má za sebou první dvě výrazné personálie. A světě div se, nejsou vůbec špatné. Ta první je spíše formální, jmenování Petra Nováka novým předsedou Krajského soudu v Ostravě bylo posvěceno již začátkem roku. Ta druhá je možná zajímavější, i když není vůbec tak výrazná a nebudí tolik pozornosti. Novým členem Legislativní rady vlády se totiž stal profesor Jiří Jelínek. Nabízí se tak i otázka, kdo má vlastně dohlížet na kvalitu českých zákonů a zda bychom neměli Legislativní radu vlády posunout ještě dál.

Legislativní rada vlády je neprávem přehlížený orgán u Úřadu vlády. V současnosti v něm zasedá 32 odborníků, kteří mají vládě radit s její legislativní činností. V čele Legislativní rady v poslední době působí nejčastěji ministr spravedlnosti, nyní tedy Marie Benešová, ale nemusí to být pravidlem.

V minulosti měli Legislativní radu vlády na starosti i přímo „specializovaní“ ministři. Například Pavel Svoboda, neúspěšná jednička kandidátky KDU-ČSL do evropských voleb.

Bojí se teď Babiš Benešové? Je to odvážná žena, nikdy nejednala na objednávku, říká Mečl

sinfin.digital