Januš: Křeček může být dobrý ombudsman. Musí ale změnit rétoriku a hlídat si Facebook

Jan Januš

KOMENTÁŘ JANA JANUŠE | Nový veřejný ochránce práv Stanislav Křeček strávil v úřadu právě jeden týden. Některá média jej podávají jako začínající apokalypsu, třeba proto, že došlo k některým personálním změnám a přímo Křeček se má věnovat problémům spojeným s diskriminací. Aktuální rozdělení kompetencí bychom ale rovněž mohli použít jako osvětový seznam toho, co všechno může a má ombudsman dělat, tedy kde a v čem může potřebným konkrétně pomáhat. Stanislav Křeček pak dál svérázným způsobem používá své facebookové stránky, což už patrně nikoho nepřekvapí. Na rozdíl od jednoho zapomenutého rozhovoru s jeho „předpředchůdcem“ v úřadu Pavlem Varvařovským.

„Dne 24. února 2020 využil veřejný ochránce práv Stanislav Křeček svého oprávnění podle ustanovení § 2 odst. 4 zákona o veřejném ochránci práv a pověřil svou zástupkyni Moniku Šimůnkovou výkonem části působnosti ochránce. Současně si vyhradil působnost v konkrétních případech, které určí,“ dočteme se aktuální informaci na webu veřejného ochránce práv.

Křeček se tak primárně věnuje více než 12 různorodým oblastem, konkrétně pod něj spadají například (!) sociální zabezpečení, stavby, regionální rozvoj a péče o památky, ochrana životního prostředí, pozemkové právo, doprava a komunikace, státní správa soudů, evidence obyvatel, matriky, přestupky, daně, poplatky a cla, podnikání a ochrana spotřebitele, regulační úřady a rovněž již zmíněné rovné zacházení a ochrana před diskriminací.

Křeček: Ombudsman není od toho, aby sledoval lidská práva. Noc dlouhých nožů nechystám

sinfin.digital