Jirsa: Hurá, máme místopředsedkyni Evropské komise! Ale je to k ničemu

Tomáš Jirsa

KOMENTÁŘ TOMÁŠE JIRSY | Andrej Babiš si připsal „velký úspěch“, Věra Jourová a okruh jejích spolupracovníků a bruselských lobbistů slaví pokračování ukázkové unijní kariéry a zhruba 10 milionů dalších lidí v ČR je buď v rozpacích, nebo je jim to úplně ukradené. Tak se dá shrnout fakt, že Jourová bude trávit druhé funkční období v roli místopředsedkyně Evropské komise s portfoliem „Values and Transparency“. Tedy zjednodušeně bude bdít nad hodnotami Evropské unie a otevřeností, ať už to znamená cokoliv.

Diskuse, která se odehrává mezi politickými insidery, je předvídatelná. Část opozice obligatorně kritizuje Babiše i Jourovou a dělá si srandu z rozporu mezi netransparentností v podobě střetu zájmů premiéra a „transparentností“ v názvu budoucího portfolia Jourové. Případně se strefuje do toho, že pohlaví kandidáta/tky zjevně hrálo při skládání komise roli.

Druhá, ta proevropštější část, mluví o zmařené příležitosti, špatném vyjednávání a o tom, jak zásadní portfolio bychom mohli mít, kdybychom neměli za premiéra stíhaného Andreje Babiše, či se nebavili s partnery ve „zpátečnickém uskupení“ jménem V4. Zbytek politického spektra může dělat, že se ho to netýká, zejména proto, že si velmi dobře spočítal, že to je téma, na kterém nelze získat ani jeden politický bod, protože voliče po právu nezajímá.

Půr: Monumentální paradox. Piráti chtějí, aby Česko táhlo s Kaczynským proti Bruselu

sinfin.digital