Kolman: Hrubé nepochopení rozsudku v kauze Čapí hnízdo. V čem se (nejen) politici mýlí

Petr Kolman

KOMENTÁŘ PETRA KOLMANA | Také se vám při pondělku zaplnila facebooková zeď osvobozením „korupčnického“ premiéra Babiše? Česká republika se přes noc stala domovem minimálně tří milionů odborníků na trestní právo. Poté, co státní zástupce Jaroslav Šaroch zastavil (respektive navrhl zastavit) stíhání předsedy české vlády v případu padesátimilionové evropské dotace na výstavbu Čapího hnízda, se strhla lavina kritiky, že Babiš asi ovlivnil – případně nějak zastrašil – justici a státní zastupitelství. Dokonce že se ho prý státní zástupci bojí. Někteří lidé se mylně domnívají, že se píše rok 1952, a ne 2019.

S plnou odpovědností tvrdím, že i kdyby zmíněný státní zástupce rozhodl v této věci jinak, tak by ve vězení ani u lopaty neskončil. Kolegům právníkům se omlouvám, že píši takové notoriety, nicméně názory některých lidí, kteří většinou absolvovali vysokou školu života, na tuto věc jsou opravdu na pováženou.

Jako právníka mne zaujalo, že někteří spoluobčané si myslí, že „osvobození“ ze strany státního zástupce nemá takovou hodnotu, jako kdyby Andreje Babiše označil za nevinného nezávislý soud. Ono je tomu vlastně právě naopak!

Holub: Čapí hnízdo opravdu vypadá na podvod, zvratu nerozumím. Nejpodivnější je ale jiná věc

sinfin.digital