KOMENTÁŘ: Zatčení Tommyho Robinsona nám ukazuje, že jsme nic nepochopili. S označením „nácek“ si nevystačíme

Včera jsem se na Twitteru podivil zatčení pravicového novináře (teď mi určitě minimálně 20 lidí napíše, že to není skutečný novinář) a aktivisty Tommyho Robinsona. Šestatřicetiletý chlapík, jehož vlastní jméno zní Stephen Christopher Yaxley-Lennon, má značně barvitou minulost a spoluzakládal English Defence League (Ligu na obranu Anglie), kterou lze s klidným srdcem označit za krajně pravicovou. Prostě podle mnohých typický „nácek“. Jenomže tak jednoduché to není.

Robinsonovy reportáže, které naleznete mimo jiné na YouTube, se zaměřují především na přistěhovalce, muslimy. Jeho styl je často brutální, ale když si je pouštíte, víte, do čeho jdete. Uvidíte zkrátka anglického chlapíka, který vám ovšem ukáže něco, co nikdo jiný. Odvrácenou tvář migrace, islámu a celou řadu dalších zejména bezpečnostních problémů, s nimiž se multikulturní Evropa potýká. Často je manipulativní, ale také si často vybírá témata, kterým se média vyhýbají, protože je buď považují za příliš marginální, nebo příliš problematická z hlediska politické korektnosti. Nechtějí být zkrátka označena za rasisty, nesnášenlivé či „nácky“.

Robinson vám ukáže, že ve velkých evropských městech existují no-go zóny, kam se neodvážíte ani ve dne. Vy pravděpodobně tušíte, že něco takové existuje (jelikož jsem žil pět let v Belgii, vím moc dobře, že skutečně existují a není jich málo), ale mnoho reportáží o no-go zónách neuvidíte. Robinson je ovšem rváč, který se neváhá obklopit několika „bodyguardy“ a vyrazit na místo. Diváci to samozřejmě ocení. Ocenili by to samozřejmě i u takzvaných „tradičních“ novinářů, ale ti to ještě nepochopili, protože přece nebudou dělat něco, co dělá „nácek“. Skutečný průšvih ovšem nastává ve chvíli, kdy nejsme schopni jeho práci tolerovat, protože s ní nesouhlasíme.

sinfin.digital