Macron kapituloval před silou ulice. S ústupky si ale dlouho nevystačí. Komentář Michala Půra

Francouzská veřejnost ukázala, že dokáže politikům pořád slušně zatopit. Zatímco dosud se francouzský prezident Emmanuel Macron tvářil jako suverén, v jeho dnešním televizním projevu už byla patrná změna tónu. Na začátek pár ostrých slov proti násilí a oportunistům, kteří podobné střety vyhledávají, na konci celá řada ústupků, jež si na něm žluté vesty vymohly. Zapomeňte na prezidenta reformátora, teď přichází prezident populista.

Z ryze českého pohledu je poměrně složité pochopit, co vás žene do ulic, když je platový průměr Francie na několikanásobku toho českého. Francii se nicméně ani s jejím nepopiratelným bohatstvím nedaří vymanit z marasmu, který je doprovázen velmi slabým ekonomickým růstem a není vyloučené, že země spadne příští rok do recese. Desítky let neřešených problémů, proti nimž jsou české hádky o obědy zadarmo neškodnou kratochvílí, zemi dohnaly.

A v tom je zároveň nejslabší místo Macronova projevu. Bývalý ministr hospodářství a investiční bankéř měl zemi provést tolik nutnými reformami, nikdo vhodnější se už pěknou řádku let neobjevil. Zdálo se, že Macron se nezalekne ani poklesu popularity a přijal některá velmi nepopulární opatření. Tomu je zjevně konec, reformám doba nepřeje.

sinfin.digital