Medaile pro Ondráčka ukazuje na nedostatečnou dekomunizaci společnosti. Komentář Michala Půra

Zatímco si posledních pár let zvykáme na návrat exponentů komunistického režimu k moci, je na čase začít přemýšlet, zda není třeba tuto situaci zvrátit. Aby šéf Svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička, který byl konfidentem Veřejné bezpečnosti, předával pamětní medaili komunistickému poslanci a bývalému členovi pohotovostního útvaru SNB Zdeňku Ondráčkovi, by bylo ještě před pár lety nemyslitelné. Část z nás se nad tímto obludným a nevkusným ceremoniálem, kterému asistovali příslušníci armády, pohoršila, ale to zjevně nestačí.

Už nepotřebujeme důkazy, že dekomunizace společnosti selhala. Ležérní přístup k lustračnímu zákonu vedl k rehabilitaci komunistického zla. Ovládla nás slabost. Slabost, s níž se do značné míry dokázali vypořádat třeba Poláci. Uvěřili jsme tomu, že exponenti bývalého režimu se napravili.

Je možná na čase, aby se toto téma opět vrátilo na politická kolbiště. Před lety jsme možná snili o tom, že již brzy dojde ke generační výměně. Nedošlo, ale to neznamená, že bychom jí nemohli trochu pomoci. Oprášení lustračního zákona by jistě stálo za úvahu. Nyní víme, jak bývalí vrcholoví komunisté dokázali využít jeho mezer a také víme, kde bychom je dokázali zasáhnout nejcitlivěji.

Nebyla by losovačka demokratičtější než volby? Povolební komentář Karla Havlíčka

sinfin.digital