Nesmyslné emisní limity poškodí českou ekonomiku, vláda jen přihlíží. Komentář Michala Půra

Možná si ještě pamatujete na biopalivovou mánii, kterou před lety rozpoutala Evropská unie pod dojmem, že zachrání planetu. Výsledek povinného přimíchávání biopaliv a nesmyslně vysokých cílů se projevil dřív, než všichni čekali. Hladomor v zemích třetího světa, nenávratně zničené životní prostředí, utracené stovky miliard eur na absolutní nesmysl, který jsme zaplatili z vlastní kapsy a mnoha lidem jsme tak zničili životy. V podstatě bychom si mohli sobecky pogratulovat, že jsme bídu přinesli tam, kde už byla, ale nás ekologický experiment citelně nezasáhl. Potichu jsme cíle pro biopaliva zrušili a pokrytecky děláme, že se nic nestalo. Bohužel si nedáme pokoj a tentokrát jsme na nejlepší cestě těžce poškodit českou ekonomiku.

V posledních několika týdnech jsem absolvoval řadu schůzek ekologickými aktivisty, zástupci českého autoprůmyslu a politiky. A to s jediným cílem. Zjistit co nejvíce o emisních limitech pro osobní automobily, které před nedávnem schválil Evropský parlament a členské státy Evropské unie. První instituce navrhuje snížení emisí CO2 u automobilů do roku 2030 o 40 procent ve srovnání s rokem 2021. Státy navrhují 35 procent a čeští politici to ve shodě s německými politiky označují za velký úspěch diplomacie. Ve skutečnosti jde ovšem o další nepromyšlený krok, podobně jako u biopaliv.

Nevinný Brusel

Tolik oblíbený Brusel (Evropské komise) je v tom tentokrát nevinně. Její návrh nebyl tak striktní, europoslanci a některé členské státy se nechaly vyhecovat ekologickými aktivisty a začali se trumfovat, kdo prosadí větší snížení. Bez ohledu na technologické možnosti či selský rozum a škody, které tím způsobí. Až budete hledat viníky, můžete začít všemi státy, které mají většinu energie z obnovitelných zdrojů či jádra, tedy Skandinávie a Francie. Němcům, kteří utrpí největší škody, dál zatemňuje mozek energiewende, jež sice nefunguje, ale nikoho to zjevně příliš nevzrušuje.

Rozsah emisních norem v legislativě od jejich zavedení.
sinfin.digital