ODS se usvědčuje z pokrytectví. Babiš jen dotahuje, co jiní započali. Komentář Vratislava Dostála

Pokud se první místopředsedkyně občanských demokratů Alexandra Udženija na stránkách INFO.CZ rozčiluje nad tím, že Andrej Babiš nedodržel své předvolební sliby stran spolupráce s komunisty, je potřeba jí připomenout, že to byla právě její partaj, kdo tady započal provozovat veskrze cynickou politiku. Je tomu shodou okolností dvacet let, co ODS mobilizovala proti návratu levice k moci, aby potom se svým úhlavním protivníkem podepsala opoziční smlouvu a krátce na to, podobně jako nyní Andrej Babiš s KSČM, také toleranční patent. Právě v ten moment občanští a sociální demokraté začali zasévat, co nyní sklízíme.

Předseda hnutí ANO a premiér Andrej Babiš je produktem krize, za kterou nesou odpovědnost především dva hlavní polistopadové pilíře české politiky. Tedy ODS a ČSSD. Udženija by to možná před veřejností ráda zamlčela, avšak marná sláva, většina lidí to tak nějak tuší. A zrovna tak platí, že za počátek drolení důvěry v polistopadové poměry lze označit opoziční smlouvu z roku 1998. Byl to podraz na voličích a důsledek bezskrupulózního pojetí politiky, jehož je Babiš věrným pokračovatelem. Vlastně by se dalo říct, že obnažuje a završuje, co ODS s ČSSD tehdy započaly.

Pro ilustraci několik poznámek: ve druhé polovině 90. let minulého století se stranický systém v České republice na několik let usadil, pokud jde o jeho formát. Do sněmovny se pravidelně dostávalo pět subjektů: napravo dominantní ODS, nalevo v obdobné pozici ČSSD. Kolem dvou hlavních pólů byly vždy tři menší formace: nalevo z exekutivy vyloučená KSČM, v politickém středu s výjimkou let 2010 až 2013 lidovci, a napravo vždy jedna malá liberální, případně konzervativní strana (ODA, US, SZ či TOP 09). Svízel spočívala v těchto letech mimo jiné v tom, že tuto stabilitu v počtu stran zastoupených ve sněmovně nedoprovázela stabilita týkající se jejich vztahů.

Otřesné, Babiš ukázal pravou tvář. Existuje tajná dohoda s komunisty, říká Miroslava Němcová

sinfin.digital