Palička: Zdanění prázdných bytů a kličkující pirát Hřib

KOMENTÁŘ JANA PALIČKY | Na rozuzlení první vážné krize v pražské koalici si ještě budeme muset chvilku počkat, ale něco z ní můžeme spolehlivě vyčíst už teď. Pirátský primátor Zdeněk Hřib, který rozvířil debatu nápadem zjišťovat z elektroměrů, které byty jsou prázdné, a ty pak zdanit, kličkuje a dluží jasnou odpověď. Přehlíží se tu navíc jádro pudla – podobný návrh problém s nedostatkem bytů v metropoli koncepčně neřeší.

 

Dobře víme, že Praha má s byty a bydlením problém. Že už nějakou chvíli nejde o žádnou maličkost, potvrzuje v aktuálním rozhovoru pro INFO.CZ ředitel Platformy pro sociální bydlení Vít Lesák, který hlavní město staví rovnou na čelo žebříčku problémových lokalit. Vedení metropole v této situaci přiznává, že neví, kolik domů a bytů je tu vlastně prázdných, a pirátský primátor Zdeněk Hřib si v této souvislosti pohrává s myšlenkou, která už několik dní plní mediální prostor.

Hřib přišel s nápadem, že počet prázdných bytů zjistí skrze (údajně) anonymizovaná data od dodavatele elektrické energie PRE. Koaliční TOP 09 mluví o šmírování, což Piráti ústy radního Adama Zábranského či poslance Mikuláše Ferjenčíka odmítají. Krize je ale tak zásadní, že předseda strany Jiří Pospíšil vážně prohlásil, že je ochoten z koalice odejít.

Tolik v kostce dění posledních dní. Osobně myslím, že samotné vyžádání si podkladů k tomu, kolik neaktivních elektroměrů PRE eviduje, je veskrze neškodné. A – jak říkají sami Piráti – i rychlé a levné. Soudnému člověku ale musí dojít, že tím to nekončí. A nemusí být zrovna předseda koaliční TOP 09, jehož jednání je motivované politicky. Piráti to popisují jen jako neškodnou sondu, logickým vyústěním je ale pátrání po tom, které konkrétní byty jsou prázdné a kdo je vlastní (zde se dostáváme k onomu špiclování), a v konečné fázi jejich vyšší zdanění.

Vážné problémy s bydlením mají desítky tisíc Čechů. Nejhorší situace se neřeší, říká Lesák

sinfin.digital