Pečinka: Babiš dal Faltýnkovi Moravu do „osobního užívání“. Teď se z toho chce vylhat

Bohumil Pečinka

„Musíme se radikálně distancovat od historie,“ prohlásil ve čtvrtek předseda hnutí ANO Andrej Babiš, když dorazil do Brna na setkání se straníky a příznivci hnutí. Následně řekl, že v úterý 16. června bude celostátní předsednictvo rozhodovat o zrušení celé brněnské organizace hnutí ANO. Chce snad Babiš nastartovat samočistící mechanismy uvnitř hnutí? To ani náhodou.

Andrej Babiš zásadně v politice řeší věci až tehdy, když ho to osobně ohrožují. Tah na zrušení brněnské organizace nevzešel z jeho zájmu o čistotu hnutí, ani z překvapivého odchodu místopředsedy hnutí Vokřála z ANO.

Hlavním motivem byl soudní termín (polovina září), k projednání brněnské korupční kauzy s názvem Stoka, kde jako obžalovaní figurují funkcionáři hnutí. Pár týdnů nato, třetího října budou následovat krajské a první kolo senátních voleb. Dělat volební kampaň a přitom z médií slyšet žalobce o manipulaci s veřejnými zakázkami v režii ANO, je smrtelná souvislost. Proto Babišovi marketéři rozhodli, že je nutné se „radikálně distancovat od historie,“ což je formulace jako opsaná z nějakého článku francouzských revolučních jakobínů. Ve skutečnosti to tak radikální nebude. Posuďte sami.

Hned v prvních rozhovorech pro Seznam Zprávy předseda hnutí ANO všechny potíže s korupcí svalil na bývalého krajského předsedu jižní Moravy a poslance Bohuslava Chalupu s odůvodněním, že přijímal podivné členy. A jak to bylo ve skutečnosti?

Groteska pokračuje. Babiš obtěžkaný pochybnými kauzami nechce nikoho s pochybnými kauzami

sinfin.digital